Месец преди Великден проверка на БНТ показва колко ще ни струва

...
Месец преди Великден проверка на БНТ показва колко ще ни струва
Коментари Харесай

Яйцата и агнешкото удариха тавана, колко ще скочи козунакът

Месец преди Великден инспекция на Българска национална телевизия показва колко ще ни коства празничната софра.

Данни на Комисията по стоковите тържища и борсите демонстрират, че тя ще е с 22% по-скъпа спрямо предходната година, като се има поради повишаването на главните артикули - яйца, козунаци, агнешко месо.
-->
Проверката по столичните магазини сподели, че агнешкият бут в този момент се продава за към 26 лева за кг, а плешката - по 21 лева

По данни на комисията за стоковите тържища и борсите този Великден агнешкото е с 24% по-скъпо спрямо предходната година.

От браншовата асоциация твърдят, че до празника няма да има смяна в цените на агнешкото. Различното тази година е, че множеството по-малки магазини ще работят по предварителна поръчка, с цел да са сигурни, че ще продадат продукцията си.

" Няма да има поскъпвания. Сега във фермата цените вървят сред 10 и 12 лева на кг, а в магазините цената е до 25 лева Съветвам потребителите да пазарят от фермата ", разяснява Симеон Караколев, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

За доста от потребителите цената на агнешкото и в този момент е непостижима.

Яйцата са рекордьори по повишаване. Преди година едно яйце на борсата е коствало 24 ст., а тази - към този момент е 39. Поскъпването е с 63%.

" Абсолютно закономерно е това повишаване. Ситуацията от 2022 година го дефинира, тъй като нарастнаха ресурсите, фуражите. Към момента има едно усмиряване и задържане на цената. Разбира се, има и спекулации в търговията на дребно, като търговците употребяват недобри практики ", разяснява Владимир Иванов, ръководител на Комисията по стоковите тържища и борсите.

По-високите цени на яйцата, захарта и брашното, естествено подвигат цената и на козунака.

" Специално за нас мисля, че повишаването ще е до 10%, не повече спрямо предходната година. Няма да е доста и то е въз основа на по-скъпите артикули и на работните заплати ", изясни Красимир Господинов, шеф на пекарна.

Що се отнася до салатата, най-добре е да наблегнем на марулите и репичките, които в този момент са на търпима цена. Скокът при краставиците обаче е голям - във веригите са по 4,50 за кг, а в някои магазини доближават до 7 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР